Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Γ' ανάθεση ιστορίας στους θεολόγους, Γ' ανάθεση θρησκευτικών στους Φιλολόγους (!), και αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών...

Αναμφισβήτητα η αφαίρεση από τους θεολόγους καθηγητές του δικαιώματος να διδάσκουμε το μάθημα της Ιστορίας με β' ανάθεση στο Γυμνάσιο, αποτέλεσε ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα για τον κλάδο μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Σύνδεσμός μας είχε διαμαρτυρηθεί έντονα με επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας και με λογικά επιχειρήματα ζήτησε την υπαναχώρησή του και την τροποποίηση της απόφασης. Πανελλαδική υπήρξε άλλωστε η αντίδραση από τους θεολογικούς Συνδέσμους.



Τελικά, το Υπουργείο με πρόσφατη τροποποίηση-συμπλήρωση τής με αριθ. 94588/Δ2/09-06-2016 υπουργικής απόφασης με θέμα «Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου» (ΦΕΚ Β' 1670/9-6-2016) κατέφυγε στη... λύση της Γ' ανάθεσης. Παραχωρεί δηλαδή στους θεολόγους καθηγητές και πάλι το δικαίωμα να διδάσκουμε το μάθημα της Ιστορίας στο Γυμνάσιο, αλλά με Γ' ανάθεση. (ΦΕΚ Β' 2758/1-9-2016).


Τι σημαίνει, όμως, "Γ' ανάθεση"; Τι θα γίνει στην πράξη; Αυτά που κατά λέξη ορίζονται από την τροποποιητική απόφαση είναι τα εξής:
"Η Τρίτη (Γ') Ανάθεση αφορά στη βασική ειδικότητα και ενεργοποιείται μετά την 30η Σεπτεμβρίου, με απόφαση του ΠΥΣΔΕ, για τυχόν κενά που δεν έχουν καλυφθεί, με την ίδια σειρά που ακολουθείται στην περίπτωση της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης. Επίσης, μετά την 30η Σεπτεμβρίου, εφόσον υπάρχουν διδακτικές ώρες που δεν έχουν καλυφθεί στο σχολείο ή στο σχολικό συγκρότημα ή στα όμορα σχολεία ή σε άλλα σχολεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, τότε οι διδακτικές ώρες της δεύτερης ανάθεσης ή της δεύτερης ειδικότητας μπορούν να υπερβούν τις έντεκα (11), μετά από σχετική απόφαση του ΠΥΣΔΕ"

Οπότε, πόσο πιθανό είναι τώρα να καταφέρει κάποιος θεολόγος να συμπληρώσει το υποχρεωτικό διδακτικό του ωράριο με τη Γ' ανάθεση της Ιστορίας, και σε ποιες σχολικές μονάδες μπορεί να συμβεί αυτό, ας το αναλογιστεί ο καθένας και ας κρίνει κατά πόσον το Υπουργείο έδωσε μία δίκαιη και σωστή λύση, ή όχι.

Με την ίδια τροποποιητική απόφαση, όμως, προκύπτει και νέο σοβαρό πλήγμα για τον κλάδο μας! Θεσπίζεται για πρώτη φορά η Γ' ανάθεση του μαθήματος των θρησκευτικών σε φιλολόγους! Να σημειώσουμε εδώ ότι επειδή το μάθημα των θρησκευτικών δεν ανατίθεται με Β' ανάθεση σε κανέναν κλάδο, ο κλάδος ΠΕ02 των φιλολόγων είναι ο μόνος που μπορεί να διδάξει τα θρησκευτικά στο Γυμνάσιο. Όσο κι αν μοιάζει ασήμαντο ή αθώο το γεγονός αυτό, κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι. Αναμένεται ότι θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τους ήδη συρρικνωμένους διορισμούς των αναπληρωτών συναδέλφων μας του κλάδου των θεολόγων και πολύ πιθανόν να οδηγήσει μελλοντικά ακόμη και σε Β' ανάθεση του μαθήματος των θρησκευτικών στο κλάδο των φιλολόγων και σε άλλους κλάδους.

Συνάδελφοι, να διεκδικείται σθεναρά τα δικαιώματα του κλάδου μας στα σχολεία που βρίσκεστε. Οι θεολόγοι υποστήκαμε τόσο μεγάλες απώλειες των κεκτημένων δικαιωμάτων μας φέτος, που δεν έχουν προηγούμενο! Οφείλουμε, λοιπόν, να επαγρυπνούμε και να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τα κλαδικά μας δικαιώματα, γιατί όπως φαίνεται οι εξελίξεις δεν μας ευνοούν καθόλου. Μην αφήνετε τις Β' αναθέσεις της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στο Γυμνάσιο, ή της Φιλοσοφίας στο Λύκειο να χάνονται ανεκμετάλλευτες. Να τις διεκδικείτε δυναμικά! Εφόσον είστε οι παλαιότεροι οργανικά στη σχολική σας μονάδα τις δικαιούστε. Επίσης, ως Σύνδεσμος σας ενημερώνουμε ότι πλέον μπορείτε (και σας προτείνουμε να το κάνετε) να διεκδικείτε, εφόσον το επιθυμείτε, τη θέση του υποδιευθυντή στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ώστε να έχει και κάποιο νόημα το δικαίωμα που μας δόθηκε εντός του καλοκαιριού να διδάσκουμε με Β' ανάθεση την "Κοινωνική εκπαίδευση" στα ΣΔΕ. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε σημαντική μείωση στο ωράριο διδασκαλίας σας και θα είναι πολύ πιο εύκολο να το συμπληρώσετε με τη διδασκαλία του μαθήματος "Κοινωνική Εκπαίδευση".

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε προς ενημέρωση όλων πως ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης τόνισε πριν λίγες μέρες στη βουλή ότι "από φέτος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευτικών". Δείτε το βίντεο που ακολουθεί για όλες τις λεπτομέρειες επί του θέματος:



Για να ενημερωθείτε πληρέστερα σχετικά με το νέο πρόγραμμα των θρησκευτικών που αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας στο βίντεο, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό σημερινό άρθρο του Θεολογικού Συνδέσμου Λάρισας.

Καλή δύναμη σε όλους, καλή σχολική χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου