Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΙΕΠ: Μετά το Πάσχα το πόρισμα για τα Θρησκευτικά


Η νεοσυσταθείσα Επιτροπή του ΙΕΠ για την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών καλείται να παραδώσει το πόρισμά της εντός δύο μηνών (σ.σ μετά τις γιορτές του Πάσχα), αφού προηγουμένως συζητήσει και διαβουλευθεί με αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και με κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, ύστερα από αίτημά του προς την επιτροπή.

Ήδη η Επιτροπή επισκέφθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και είχε κοινή διαβούλευση σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


Ο πρόεδρος του ΙΕΠ και τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν τη ΔΙΣ για το περιεχόμενο, την αναγκαιότητα και τη φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και τόνισαν την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην υπόθεση αναβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος στη δημόσια εκπαίδευση.

Την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος της Εκκλησίας θα ορίσει τα μέλη της αντιπροσωπείας που θα επισκεφθούν το ΙΕΠ, προκειμένου να συσκεφθούν με την Επιτροπή για το μάθημα των Θρησκευτικών.


ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Σε σύσκεψη κορυφής μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2015, αποφασίσθηκε η δημιουργία ειδικής επιτροπής για την εξέταση του περιεχομένου και την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Με εισήγηση του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γ. Κουζέλη προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ν. Φίλη, η εν λόγω επιτροπή αποτελείται από τα κάτωθι μέλη:

  1. Γεράσιμος Κουζέλης, Καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του ΙΕΠ
  2. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος ΥΠΠΕΘ, Προϊστάμενος Γραφείου Α του ΙΕΠ
  3.  Μάριος Μπέγζος, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ
  4.  Εμμανουήλ Περσελής, Καθηγητής της Θεωρίας και Πράξης της Xριστιανικής Aγωγής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ
  5. Αγγελική Ζιάκα, Επικ. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ
  6. Άγγελος Βαλλιανάτος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Β΄ Αθήνας, Αν. Αττικής, Εύβοιας
  7. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης.


Ρεπορτάζ: ESSOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου